A klasszikus elektrodinamika mérnöki szemléletű bemutatása.

Főbb témák:

·  Az elektromágneses tér forrásai. A Maxwell egyenletek integrálos és differenciális alakja.
· Elektrosztatika. A Gauss törvény alkalmazása nagy szimmetriájú elrendezések megoldására.  Elektromos tér által végzett munka, a skalárpotenciál fogalma. Elektromos dipólusok, és a polarizáció. Elektromos erő és forgatónyomaték. Vezetők és szigetelők elektromos tulajdonságai. Kapacitás számolások.
· Magnetosztatika. Egyenáramok és a Biot-Savart törvény. Az Ampere törvény alkalmazása nagy szimmetriájú elrendezések megoldására. A vektorpotenciál fogalma. Mágneses terek számítása. A mágneses dipólus és a mágnesezettség. Mágneses erő és forgatónyomaték. Mágneses anyagok. Mágneses áramkörök számítása.
· Időben lassan változó elektromágneses jelenségek. Ohm törvénye. A mágneses indukció és Faraday törvénye. Induktivitás számítások. A skin hatás. Elektromos áramkörök.
· Nagyfrekvenciás elektromágneses jelenségek. Az elektromágneses hullámok fogalma. Elektromágneses energia, impulzus és információterjedés. Síkhullámok transzmissziója és reflexiója. Elektromágneses rezonátorok. Hullámvezetők és távvezetékek. Nagyfrekvenciás ekvivalens áramkörök. Elektromágneses hullámok keltése, antennák.
· Elektromágneses terek numerikus szimulációja.


Ajánlott irodalom

Csurgay Árpád · Simonyi Károly Az ​információtechnika fizikai alapjai ISBN: 9634317952

Daniel Fleisch, A Student's Guide to Maxwell's Equations, Cambridge University Press, 2008, ISBN: 9780521877619.

David J. Griffiths, Introduction to Electrodynamics, Cambridge University Press, 2017, ISBN: 9781108333511.


Félévi követelmények.

Az aláírás megszerzésének feltétele az előadások 80%-án, és a gyakorlatok 80%-án való részvétel. A kiadott hat házi feladatból legalább hármat elégséges (2) osztályzattal el kell készíteni. A házi feladatok pontozása:

nem tehetségprogramosok részére tehetségprogramosok részére

0-15p -> 1, 0-30p -> 1,

15p-25p -> 2, 30p-35p -> 2,

25p-30p -> 3, 35p-40p -> 3,

30p-35p -> 4, 40p-45p -> 4,

35p-40p -> 5, 45p-50p -> 5.

Vizsgaidőszak, kollokvium
A tárgyból három vizsgaalkalom kerül kiírásra. Azok a hallgatók, akik a vizsga írásbeli részén legalább közepes (3) eredményt elértek, szóbeli vizsgán javíthatják végső jegyüket.

Azoknak a hallgatóknak, akik a kiadott hat házi feladatból legalább öt házi feladatot közepes eredménnyel elkészítenek, a végső jegye a következő módon kerül kiszámításra

végső_jegy = hf_jegy/3 + vizsga_jegy

ahol a hf_jegy a házi feladatokra kapott öt legjobb jegy számtani átlaga. Az ötnél nagyobb eredmények természetesen jelest jelentenek.